Sreda, Septembar 05, 2012

Roditeljske ambicije

Nakon sto sam juce provela dan na snimanju jednog popularnog sou programa za otkrivanje talenata, ne mogu a da se ne zapitam kuda ide ova nasa nacija. Ucinilo mi se juce da smo odista na putu bez povratka.

Pitanje koje mi se konstantno, kao pokvarena ploca, vrti u glavi: "Zasto svi pljuju po nasim klincima, a ne po pravim krivcima?"

Lanac ishrane: polupismene i promiskuitetne nove generacije, depresivni i stalno u potrazi za iznalazenjem resenja za finansijske probleme roditelji i na kraju naravno Dzej, tj. ekonomska situacija u zemlji.

Kada su neki koji su to zeleli da ucine uspeli da razore osnovnu celiju drustva, porodicu, neminovno se desilo da se degradira sve od vaspitanja, moralnih normi, obrazovanja itd.

Starci pljuju po nevaspitanim klincima koji im ne ustaju u prevozu, klinci po starcima jer je svemu kriv komunizam... gde to vodi? Nigde razume se.

Danasnji mladi roditelji teraju svoju decu da se bave manekenstvom, glumom i raznim "hobijima" koji vode u svet sou biznisa. A ti isti nemaju pojma koliko je sav taj svet surov. Oni zve u ubedjenju je to najlaksi nacin dolazenja do novca, i takodje kroz svoju decu zele da ostvare svoje neostvarene zelje. 

Nisu svi rodjeni da stoje pred kamerama! Umesto da pitaju tu decu sta ih zanima oni ih guraju pravo pod nos raznoraznim agentima. 

Jutros vidm na FB kako majka, za moje poimanje stvari bolesnica, napravila profil svojoj cerki od 10 godina i za profil sliku stavila sliku sa plaze, malecke u kupacem kostimu, a neki imbecil matori stavio komentar ispod "Dobra". Ja bih odmah to prijavila administratorima, meni to ukazuje na um jedog pedofila, a keva napisala: "Hvala". 

Osim sto guraju decu u svet sou biznisa, devojcice se uce i pre prve menstruacije kako bogato da se udaju... zar to sve nije malo poremeceno. Racunam uce decu da se obrazuju, bave sportom, kad ono uce ih da je uspeh biti pevaljka narodne muzike i udavaca.

Da se razumemo nemam ja nista protiv bogate udaje, ali mene moja majka nije ucila da je lepo izgledati ko pevaljka iz Granda, da budem nepismena, da mi i pre nego porastu grudi rasirim noge, i da treba da jurim za bogatim muzem. 

Jasno je meni da je estetika ruznog sada drustveno prihvacena norma. Ali da su kamere i bogati matori muzevi imperativ, to nisam do sada znala. Moguce je da zivim u neznanju i zabludi... Ne tvrdim ja da sam najpametnija.

Pink kultura nas je razvalila do kraja. Svaka roba ima svog kupca, da nije tako Pink bi odavno bio ugasen, ali zar je moguce da su mozgovi toliko isprani i da roditelji nisu u stanju da procene sta je dobro, a sta ne za one kojima su dali zivot. 

Ovde su uzori: lopovi, dileri i pevljke, a ne Tesla, Pupin, Andric...

Drzavu ne zanima da pokrene privredu, roditelje da vide kako im se deca ponasju, a klince nista sto ne donisi kes odmah. Posle se sokirate kada procitate uasne napise u novinama: prostitucija po skolama, depresija, heroin od 800 din.

E pa dragi preambiciozni roditelji: pricajte sa svojm decom, objasnite im da postoji jos mnogo talenata, a ne samo fizicka lepota, jer na kraju krajeva ona je prolazna, da nije sramota imati sve petice u skoli, i da je sou binis jako okrutan, da se ne jede sve sto leti i da nije normano da ti zadrigli lik od pet banki da komentar: "Dobra". A ako kada im to objasnite oni i dalje sami to hoce to vec nije vas problem, jer svako ima pravo da se krece i da bude kreten.

Dodaj komentar

Dodaj komentar

Zapamti me