Nedelja, Septembar 02, 2012

Savremena srpska komedija

Nemoguce je ne iskazati divljenje prema najboljim komediografima i glumcima koje smo ikada, a jos uvek ih imamo-nasim politicarima.

Najveci komediografi koje smo imali u istoriji, doduse nije ih bilo mnogo, ne mogu se bas pohvaliti tako velikim delima, a samim tim ni doajeni glumista nisu imali prilike da odigraju tako velike uloge.

Nasumicnim izborom krenimo od Velimira Ilica, one pise, ko zna koji po redu, tom savremene srpske komedije. Poglavlje "Matematika" je prema broju pregleda na Youtube izazvala navise smeha kod "obicnih" gradjana, te je sigurno da je taj tom postao bestseler. I taj nam je vodio kapitalne investicije, a sada vodi resor gradjevinarstva i urbanizma. Rece jedan pametan covek da je on ministar kraduckanja.Samo cu da dodam da je ipak sisao sa konja na magarca, jer je prvo bio ministar kradje na veliko, a sada ima prilike samo da kupi mrvice, koje ce mu ostaviti kolege el grande lopovi iz kapitalnih investicija.

Goposodin Predsednik Tomislav Nikolic, uh... O ce bas imati problema prilikom objavljivanja svog celokupnog dela. Previse je materijala, a citaoci su neodlucni. Sta odabrati za uvod... Mislim da moramo da pomognemo Predsedniku, ipak smo mi u njegovoj sluzbi, a ne on u nasoj. Cini se da tu dolazi do kresenja ustava, ali da je obratno ne bi bilo interesantno. Zasigurno bi izgubio inspiraciju, sto bi za izdavaca bilo pogubno. Kako se odreci tolikog kapitala, treba kupovati univerzitetske diplome, stanove... Da li je nepoznavanje i neznanje engleskog jezika bio samo marketinski trik izdavaca da bi se tek objavljena knjiga rasprodala u rekordnom tirazu i rekordnom vremenskom roku ili Predsednik od previse posla nema vremena da ode na ubrzani kurs i savlada strani jezik. Kako god bilo izdavac i autor su prezadovljni uspehom koji su u rekordno kratkom vremenu postigli. Po svemu sudeci i citaoci su prezadovljni sto novac koji daju iz praznih dzepova odlazi u prave svrhe, Gospodin Predsednik zaista opravdava ulogu velikog komediografa i uspesno zasmejava siroke narodne mase.

Bivsi presednik Boris Tadic, kako se u ovom trenutku cini ce na zalost morati da menja zanr. Velika je dilema da li treba da pocne ili da zavrsi svoj tom onim cuvenim odgovorom koji je dao na pitanje: "Da li lazete?". Kako da mu "obicni" gradjani pomognu u tome? Pa najbolje da ga pustimo da odspava pa da ona hladne glave odluci sam.

Nenad Canak je ispisao par poglavlja, moramo priznati izvanrednih. Poglavlje perut i smrad nogu su visoko kotirani, ali mrtva je to trka sa poglavljem o pijacoj vodi u Banatu. Istini za volju Canak je vec promenio zanr i sada pocinje da se specijalizuje za naucnu fantastiku. Njegova zelja da se Vojvodina ocepi, na zalost za sada samo ostaje u domenu fikcije. Ostaje nam samo da se nadamo da citaoci nece poceti da shvataju ozbiljno njegovo delo.

Mladjan Dinikic je najveci i najplodonosniji autor. On se usko specijliovao za tragi komediju. Unistio je sve sto se moglo unistiti, ali vrlo sistematicno, i za to mu treba skinuti kapu. Od Guvernera Narodne Banke, do ministra finasija pa ekonomije, i sada kao krunu svog mukotrpnog dugogodisnjeg pisanja objedinio ekonomiju i finansije. Bolje bi po nas bilo da je Mladjan nastavio da pise hitove Dzenanu Loncarevicu, a ne da svakodnevno dopisuje stranice u knjizi najkapitalnije tragi-komediju u istoriji spskog naroda.

Nastavice se... 

 

Dodaj komentar

Dodaj komentar

Zapamti me